Chow mein

A Chow mein az egyik legkedveltebb tészta. Szeretem az összes szénhidrátot, de be kell vallanom, hogy a tészta a végső kedvencem. Biztos vagyok benne, hogy egész nap, egész életemben minden nap ehetek tésztát, és tökéletesen boldog lehetek. Különösen, ha a tésztaételek közé tartozik a chow mein.

Úgy nőttem fel, hogy chow meint ettem: házi ebédre vagy vacsorára, a kínai bankettek végén, vagy csak mindig, minden alkalommal. Füstös, ropogós, tele van ízekkel, és annyira jó. Szeretem, hogy minden egyben étkezés: fehérje, zöldség és szénhidrát egy finom ételben.

 

Mi az a chow mein?

A Chow mein szó szerint sült tésztát jelent. Az étel vékony tojásos tésztából áll, keverve pirítva aromákkal, fehérjékkel és zöldségekkel. Tökéletes egytálétel: gyorsan elkészíthető és sokoldalú.

Valójában kétféle chow mein létezik: egy ropogós és egy csípős változat.

 

Ropogós chow mein

Ropogósnak nevezni valahogy zavaró, mert mindkét típusnak ropogósnak kell lennie, de a fő különbség az, hogy a mártást hogyan illesztik be az ételbe.

Ropogós chow mein, ahol főzés közben a szószt hozzáadják a tésztához. Egy umami nehéz mártás kerül a wokba a tésztával, és mindent dobál és sült, amíg füstös és ropogós nem lesz. Klasszikus példa a hongkongi stílusú szójaszósz chow mein.

Kínában ezt a típust szárazra sültnek vagy gonnak (乾) nevezzük, bár jellemzően nem szerepel az étel nevében – a kínai emberek általában tudják, melyik ropogós vagy csípős.

 

Csípős chow mein

Zavarba ejtő, hogy a csípős változatban ropogós tészta is van. Valójában egy egész óriási ropogós tészta torta van benne, ahol húsokat és zöldségeket tartalmazó sűrű mártás típusú mártást tesznek a tetejére közvetlenül tálalás előtt. Az asztalnál összekeveri a szószt a tésztával, és élvezi a kontrasztot az extra ropogós tészta és a mártás között. Jó példa erre a fekete bab marhahús chow mein. Kínában ezt a típust nedves sültnek vagy szupnak (濕) nevezzük.

Szintén zavaró, hogy minden chow mein étel lehet ropogós vagy csípős. A csirke chow mein ropogós lehet, ha csirke darabokat keverünk hozzá a tésztával * vagy * jöhet csirke darabokkal sűrű mártásban, amelyet ropogós tészta torta tetején szolgálnak fel.

Ajánlott cikkek