Húsgombócok petrezselymes mártással recept – egyszerű és finom!

A Húsgombócok krémes, petrezselymes mártásban egy könnyen elkészíthető magyar étel, amely tökéletes egy kiadós étkezéshez. Ez az étel darált húsból, zsemlemorzsából, tojásból és fűszerekből készül, majd kis golyókat formáznak belőle, amelyeket aranybarnára sütnek. A golyókat ezután egy krémes, petrezselyemmel ízesített mártással tálalják, amely gazdag és ízletes.

A Húsgombócok krémes, petrezselymes mártásban elkészítéséhez először a darált húst kell összekeverni a zsemlemorzsával, a tojással és a fűszerekkel. Miután a keverék jól összeállt, kis golyókat formázunk belőle, amelyeket ropogósra és aranybarnára sütünk. A tejszínes mártást a tejföl, a petrezselyem és más fűszerek összekeverésével készítjük, majd addig főzzük, amíg sűrű és gazdag nem lesz.

Ez az étel tökéletes családi étkezéshez vagy különleges alkalmakra, és biztosan mindenki kedvence lesz, aki megkóstolja. A Húsgombócok krémes, petrezselymes mártásban sós húsgombócokkal és krémes mártással egy klasszikus magyar étel, amely biztosan a háztartás kedvencévé válik.

A húsgombócok alapjai

A tökéletes húsgombóc készítésének lépései

A húsgombócok elkészítése egyszerű, de néhány apró trükkel még finomabbá tehető. A legfontosabb, hogy a húsgombócok ne legyenek szárazak, hanem szaftosak és ízletesek.

Az első lépés az, hogy a húshoz adjunk egy kis zsemlemorzsát, ami segít megőrizni a nedvességet, majd hozzáadjuk a tojást, a fűszereket és a fokhagymakrémet. Az összetevőket alaposan össze kell keverni, majd kis golyókat kell formálni belőle.

A húsgombócokat forró olajban kell kisütni, hogy a külső része ropogós legyen, a belseje pedig szaftos és ízletes.

Szükséges hozzávalók

A húsgombócok elkészítéséhez szükség van darált húsra, zsemlemorzsára, tojásra, fűszerekre és fokhagymakrémmel, vagy zúzott fokhagymával ízesített tejfölre.

A hús lehet sertés, marha, csirke vagy pulyka. A zsemlemorzsa lehet fehér vagy barna kenyérből készült, de használhatunk gluténmentes zsemlemorzsát is.

A fűszerek közé tartozik a só, a bors, a petrezselyem és a majoranna. Az ízlésünknek megfelelően variálhatjuk a fűszerezést.

Húsválasztási tippek

A húsgombócok elkészítéséhez fontos, hogy jó minőségű húst használjunk. A legjobb, ha a húst frissen vásároljuk meg, és otthon daráljuk le.

Ha nem tudunk friss húst vásárolni, akkor olyan húst válasszunk, amelynek a lejárati ideje még nem járt le, és amelynek a színe élénk vörös vagy rózsaszín.

Fontos, hogy a hús ne legyen túl zsíros, mert az a húsgombócok szárazságához vezethet. Válasszuk a soványabb húsokat, mint például a csirke vagy a pulyka.

Krémes, petrezselymes mártás

A mártás alapanyagai

A krémes, petrezselymes mártás elkészítéséhez szükséges alapanyagok:

AlapanyagokMennyiség
Főzőtejszín3 dl
Liszt1 csapott teáskanál
Friss petrezselyemlevél1 kis csokor
Házi fokhagymakrém1/2 teáskanál
ízlés szerint

Mártás elkészítésének lépései

  1. A főzőtejszínt egy lábosban felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és állandó keverés mellett 2-3 percig főzzük, amíg besűrűsödik.
  2. A petrezselyemleveleket finomra vágjuk, majd hozzáadjuk a mártáshoz.
  3. A fokhagymakrémet is hozzáadjuk, majd ízlés szerint sózzuk.
  4. A mártást addig keverjük, amíg a petrezselyemlevelek eloszlanak benne.

A krémes, petrezselymes mártás kiválóan illik a húsgombócokhoz, de más húsételekhez is remek választás lehet. A friss petrezselyemlevél és a házi fokhagymakrém gazdag ízt ad a mártásnak, míg a főzőtejszín krémes textúrát kölcsönöz neki. A mártás elkészítése egyszerű és gyors, így bátran kipróbálható akár kezdő szakácsok számára is.

Összeállítás és tálalás

A húsgombócok és mártás összeállítása

A húsgombócok elkészítése után a következő lépés a mártás elkészítése. A krémes, petrezselymes mártáshoz a következőket kell tenni:

  1. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és üvegesre pároljuk.
  2. Hozzáadjuk a lisztet és folyamatosan kevergetve 1-2 percig pirítjuk.
  3. Lassan hozzáöntjük a tejet, és simára keverjük.
  4. Hozzáadjuk a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk.
  5. A felforrt mártásba beletesszük a húsgombócokat, majd 5-10 percig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik.

Tálalási javaslatok

A húsgombócok krémes, petrezselymes mártásban kiválóan illenek rizshez vagy burgonyapüréhez. A tálalás előtt a következőket javasoljuk:

  1. A tányérra helyezzük a rizst vagy burgonyapürét.
  2. Ráhalmozzuk a húsgombócokat, majd a mártást a tetejére öntjük.
  3. A tetejét megszórjuk friss petrezselyemmel.

Dekorációs tippek

Ha szeretnénk, hogy a tálalásunk igazán különleges legyen, akkor a következő dekorációs tippeket javasoljuk:

  1. A tányér szélét díszítsük friss petrezselyemmel.
  2. A húsgombócok tetejére tegyünk egy-egy petrezselyemágat.
  3. A tányér aljára helyezzünk egy kis salátát, amely színesíti az összképet.

Ha ezeket a tippeket követjük, akkor garantáltan lenyűgözzük a vendégeinket ezzel a finom és látványos fogással.

Kiegészítő információk

Allergén információk

A húsgombócok krémes, petrezselymes mártásban recept a következő allergéneket tartalmazhatja:

AllergénJelenlét
TojásIgen
GluténIgen
TejIgen

A receptben szereplő tojást, zsemlemorzsát és tejszínt tartalmazó húsgombócok nem alkalmasak tojás-, glutén- és tejallergiások számára. Azonban a recept könnyen módosítható az allergiások számára is, például tojásmentes zsemlemorzsával, gluténmentes liszttel és növényi alapú tejszínnel.

Tárolási javaslatok

A húsgombócok krémes, petrezselymes mártásban recept elkészítése után a maradékot hűtőszekrényben lehet tárolni. A húsgombócokat két-három napig lehet tárolni, ha hermetikusan lezárt edényben helyezik el őket. A mártást külön kell tárolni, és akkor is legfeljebb két-három napig lehet tárolni, ha lezárt edényben van. A húsgombócokat és a mártást újra lehet melegíteni, de csak egyszer, hogy elkerüljük a baktériumok elszaporodását. A húsgombócokat és a mártást külön-külön kell melegíteni, majd összekeverni.

Ajánlott cikkek