A beltéri vagy a kültéri műfű jobb nekem?

kültéri műfű udvaron

Legyen szó kertről, erkélyről, teraszról vagy esetleg egy beltéri sportpályáról, nem mindegy, hogy milyen műfüvet választunk a befedésére. A műgyep piacon rengeteg opció közül választhatunk, egyre élethűbbek is vannak a piacon, de mielőtt elvesznénk a sok típus között, érdemes tisztázni a két fő csoport közötti különbségeket: miben különbözik a beltéri és kültéri műfű?

Két fő különbség van a kettő között, mindkettő leginkább az időjárással függ össze. Mivel a beltéri műfüvet (ahogy a neve is utal rá) alapvetően beltéri használatra tervezték, ezért helyes használat során nem kellene, hogy vizesedjen, essen rá eső, stb. Éppen ezért a beltéri általában nem olyan strapabíró az időjárás viszontagságaival szemben, és nincs olyan vízáteresztő funkciója, mint a kültéri műfűnek.

A két típusú műfű lerakásának a lépései hasonlóak, bár általában, a beltéri műpázsit alapja kemény, ezért nem igényel ásást, csak egy alapos takarítást. Akkor szokták kültérre javasolni, ha az egy fedett terasz, erkély, ahova nem tud beesni az eső és nem süt annyira a nap.

Ezzel szemben a kültéri műfű bírja az időjárás próbáját, úgy van kifejlesztve, hogy ne fakuljon a Nap erős sugárzására sem. A struktúráját tekintve vízáteresztő, nem pocsolyásodik, amikor esik az eső (feltéve, ha egyenletes talajra lett kifeszítve a műgyep szőnyeg). A lerakásában kihívást okozhat, hogy az alapot elő kell ásni, ki kell egyenlíteni és egy gotextíliával be kell borítani. A kültéri műfű jó választás azoknak, akik szép kertet szeretnének, de nem tudják vállalni az igazi fűvel járó feladatokat, locsolást és nyírást.

Ajánlott cikkek