Fizikai munka előnyei és hátrányai

fizikai munka

A fizikai munka előnyei és hátrányai jellemzően szélsőségesen kerülnek elénk. Pedig érdemes számításba venni, amikor munkahelyet keresünk, mert míg egyeseknek a szellemi munka jobban beválik, mások a fizikai munkát részesítik előnyben. 

Sokszor halljuk, hogy a fizikai munka káros az egészségre, rövidíti az élethosszt, túlterheli a szervezetet. Ez bizonyos esetekben valóban igaz lehet, de nem szükségképpen van így. A fizikai munka három kisebb csoportra osztható: könnyű, közepes és nehéz munkára. Ezeket a csoportokat pusztán matematikai szempontok határozzák meg: mennyi energia szükséges a munka elvégzéséhez, illetve milyen körülmények adottak a munka elvégzése során. A nehéz fizikai munkát elsősorban férfiaknak javasolják, azonban a másik két csoport azonban már nők által is elvégezhető. A könnyű fizikai munkák jó átmenetet képezhetnek az ülős, adminisztratív munkák és nehéz fizikai munkák között. 

A fizikai munkák olyan személyeknek kifejezetten előnyös, akik szeretik látni a munkájuk eredményét és ez motiválja őket. Sok fizikai munkához nem igényel felsőfokú végzettséget és a világ minden táján végezhető. Ami még pozitív lehet, hogy testileg lefárasztja az embert, így az alvás könnyebb lesz. 

Hátrányként sorolják fel, hogy a munkaórák folyamatos és intenzív fizikai igénybevétellel járnak, ami már nem feltétlen van olyan jó hatással a szervezetre, mint egy egyórás testedzés. A mérsékelt testmozgás szív-érrendszerre gyakorolt pozitív hatása pont abból adódik, hogy a megterhelés időszakos, nem elnyújtott. Az is megfigyelhető, hogy sok fizikai munkás nem figyel úgy az egészségére, dohányzik, helytelenül étkezik, nem hagy a szervezetének pihenő időt. Ezek a problémák leginkább a nehéz fizikai munkánál merülnek fel, de egy kis odafigyeléssel javíthatóak.

Ajánlott cikkek