Jó kondíció, jó levegő – irány a street workout park

street workout park

A néhány évtizeddel ezelőtt Amerikából indult szabadtéri edzőparkok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az öreg kontinensen is. Street workout parkot Magyarországon tíz-tizenkét évvel ezelőtt alapítottak először, de növekvő számuk mutatja, hogy a gondolat megalapozott volt.

Viszont aki még nem ismeri, joggal teheti fel a kérdést, hogy mi is az a street workout park? Ha a legegyszerűbben szeretnénk kifejezni magunkat, talán a legtalálóbban úgy jellemezhetnénk, hogy szabad téren található, saját testsúlyos edzőpark, melynek alapját rudak alkotják. Egyszerűen hangzik, ahogy az első, Brooklyn és Harlem utcáin található eszközök maguk is azok voltak, ahol bizony nem telt az ifjúságnak luxus edzőgépekre, golfpályára vagy fitneszteremre.

Így azt használták fel, ami elérhető volt számukra, és nem akármekkora hatékonysággal, hisz’ a mozgalom most már világméretű. Aki azt gondolja, hogy a street workout parkban az edzés is ilyen egyszerű, az viszont téved; ezért is találkozhat kezdő és haladó szintre kidolgozott edzéstervvel a parkok mellett kihelyezve, s aki nem sajnál időt és energiát fordítani rá, az hamarosan érzékelni is fogja az eredményét. Nagy előnye, hogy kimozdulunk kicsit a négy fal közül a friss levegőre, de mégis egy edzőterem szintjén végezhető komplex programot hajthatunk végre kombinálva a has-, hát-, láb- és karizomgyakorlatokat.

Ha nem vagyunk magányos farkas típusok, akkor érdemes egy-két barátunkat, ismerősünket is kicsábítani magunkkal, így legalább motiválhatjuk egymást egy-egy köredzés közben az emelkedő gyakorlatszám által. Igazi, férfias sport, de azért a fitt, mozgásra vágyó feleségeket se hagyjuk otthon, mert így családi programnak is alkalmas lehet egy délutáni edzés – vagyis irány a street workout park!