A villanymotor és a dízelmotor versenye

villanymotor gépben

Már a 40-es években is lehetett találkozni a villanymotorok használatával. Mivel a szállításhoz kedvező nagy indítónyomatékuk, és hatásfokuk is magasabb színvonalú, ezért előszeretettel alkalmazták ezeket korábban is.

A villanymotorok felépítése is egyszerűbb, valamint ebben az időszakban a dízelmotorok teljesítménye még nem nyomott akkorát a latba, mint manapság. Majd a dízelek is fejlődtek, és egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek, szemben a villanymotorral. A 70-es években viszont olajválság köszöntött be, ekkor újra megjelentek a drót alatt haladó teherjárművek.

Ekkor az elektromos segédhajtással felszerelt dömperek képesek voltak a nagyobb terhek szállítására, szemben a dízelmotorral hajtott járművekkel. Majd, ahogy a 80-as évek közepére az olaj ára újra visszaesett, szinte megszűnt az érdeklődés a felsővezetékes közúti járművek iránt. Ezután kitört az öbölháború, és ismét megugrottak az olajárak. Ekkor rövid időre újra népszerű lett a villanymotor meghajtású dömper, azonban nem tudta tartani a versenyt az új turbódízelekkel felszerelt és már kisebb fogyasztású versenytársakkal.

Ahogy néhány évvel ezelőtt újra megugrottak az olajárak, úgy a villanymotor népszerűsége is újra porondon van. Valamint, az egyre fejlődő áramrendszerek is hozzájárultak ehhez. Azóta hiába ingadoznak az olajárak, mivel már nem lehet elmenni a környezetbarát szempont mellett, ami már az egyik legfontosabb tényező minden iparágban. Ennek köszönhetően a villanymotor egyre népszerűbb választás, és minél szélesebb körű használatán dolgoznak. Érdeklődés esetén nézzen körül a dcmotor.hu oldalán!